Λεπτομέρεια από την επιτύμβια στήλη της Φιλοτέρας με το μωρό της (Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών)

Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας


ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ-ΜΑΡΤΗΣ 2020
Ημέρα μνήμης !!!
Αυτή τη μέρα δεν πρέπει να ξεχνάμε γιατί οι υφάντριες της Ν. Υόρκης απαίτησαν με το αίμα τους τη μείωση των ωρών εργασίας. Η μέρα αυτή σφραγίσθηκε με τους αγώνες και το αίμα των γυναικών που τόλμησαν να ζητήσουν πράγματα που εμείς σήμερα θεωρούμε αυτονόητα .Να μην ξεχνάμε ότι η γυναίκα έζησε για πολλά χρόνια κάτω από αυστηρά πατριαρχικές κοινωνίες που της επέβαλαν να δέχεται αδιαμαρτύρητα διακρίσεις .
Να μην ξεχνάμε ότι στερούντο του δικαιώματος κάθε γνώμης ,του δικαιώματος ψήφου, του δικαιώματος στην μόρφωση ,του δικαιώματος της συμμετοχής τους στη δημόσια ζωή.
Ας  μη ξεχνάμε όλες τις Ελληνίδες φεμινίστριες με εξέχουσα θέση την Καλλιρόη Παρρέν που αγωνίστηκαν για όλα όσα εμείς απολαμβάνουμε ακόπως σήμερα.
.Ας αποτελεί λοιπόν αυτή η μέρα μέρα μνήμης και τιμής  και όχι αφορμή για χορούς και πανηγύρια αλλά μνήμη  του αγώνα που έκανε η γυναίκα για να υπάρχει ισότιμη, να ζεί ανθρώπινα ,να απολαμβάνει ελεύθερη τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα .Σήμερα σε γενικές γραμμές οι γυναίκες έχουν κατοχυρώσει θεσμικά τα δικαιώματά τους αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να περάσουμε την ισότητα στην καθημερινή ζωή ,στην εργασία και στην νοοτροπία των ανθρώπων.
Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Ν. Βοιωτίας στέλνει φιλικούς χαιρετισμούς σ¨ όλες τις γυναίκες του νομού μας με την ευχή να έχουν υγεία και να  απολαμβάνουν τα επιτεύγματα της ισότητας που μας χάρισαν οι πρωτοπόρες αυτές  γυναίκες και ζώντας  συντροφικά και ισότιμα με τον άνδρα να προσπαθήσουμε να καταφέρουμε αυτά που υπολείπονται με πρώτο  και σπουδαιότερο την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών  όποιο όνομα κι αν φέρει.
Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε κι εμείς ένα πετραδάκι στο οικοδόμημα ΙΣΟΤΗΤΑ.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Για το Δ.Σ.
               Η Πρόεδρος                                                Η Γραμματέας
Άντζελα Πανταζή –Βασιληά                                 Ιωάννα Παναγιωτίδη